Quina és la diferència entre TAE i TIN?

La TAE i el TIN. El Zipi y Zape de les hipotecas. Estan per tots els papers però… Què són? D’on han sortit? Qui és més important?

Tant el TIN com el TAE vénen establerts pel Banc d’Espanya, i són dos conceptes que necessites conèixer si contractaràs una hipoteca, ja que representen el preu del préstec, és a dir, el que has de pagar perquè el banc et presti els diners.

Què és el TIN?

El TIN o tipus d’interès nominal és el percentatge que et cobra el banc com a interessos per prestar-te els diners. En el cas de les hipoteques fixes, és el tipus dinterès. En el cas de les hipoteques variables, el TIN es calcula sumant l’euríbor al diferencial. Vaja, que el TIN és el percentatge de diners que et cobra el banc per deixar-te diners (valgui la redundància)

La fórmula per calcular el TIN

El TIN de les hipotecas fixes és el tipus d’interés. En canvi, per calcular el TIN d’una hipotecavariable has d’aplicar la fórmula següent:

TIN% = Euribor + diferencial

Què és la a TAE o Taxa Anual Equivalent?

La Taxa Anual Equivalent (TAE) calcula el cost de la hipoteca, però tenint en compte també el termini de devolució i les comissions, així com algunes despeses. La TAE és un valor que ens ajuda a comparar millor les ofertes dels diferents bancs ja que inclou molta més informació i al final és el % real que ens costa el préstec. Cal tenir en compte que a la TAE no es compten les despeses per abonar a tercers. Tampoc convé comparar una TAE en una hipoteca fixa i una variable, ja que no sabem quina serà l’evolució futura de l’Euribor.

La TAE varia segons la durada, interessos, despeses i comissions per la qual cosa no et podem donar una fórmula tancada. Però el banc té l’obligació de proporcionar aquesta informació abans de que contractis la hipoteca perquè puguis comparar les diferents ofertes dels bancs.

Què és més important, el TIN o el TAE?

El TIN us aporta una informació amb poc valor, mentre que el TAE és una bona dada per comparar ofertes hipotecàries. No et pots fixar únicament en el tipus d’interès nominal per triar una hipotecaperquè hi ha altres despeses i variants que has de tenir en compte, i que poden encarir la teva hipoteca.

De la mà de h2b Hipoteques podràs comparar les diferents ofertes hipotecàries tenint en compte tot allò que és important perquè, al final, et decideixis per la millor hipoteca per a tu, per les teves necessitats i la teva situació econòmica.

T’esperem i no oblidis seguir-nos per instagram i facebook i contactar amb nosaltres si necessites una hipoteca rodona .