Quines despeses es deriven de la compra d’un habitatge?

Has arribat a aquest punt en què, no vols pagar més lloguer, i vols fer el pas de comprar un pis i, per tant, necessites demanar una hipoteca. En primer lloc, volem felicitar-te, perquè aquesta és una bona decisió i, et direm, que és molt probable que aconsegueixis una quota hipotecària molt més baixa del que pagaves de lloguer. I, en segon lloc, et donem un consell; analitza la teva situació, informa’t i planifica. La mala notíciaés que hi ha una sèrie de despeses derivades de la compra d’un habitatge.

Una de les coses que has de tenir en compte dins aquesta planificació són lesdespeses a la compra d’un pis. Així que sense mes dilació… show me the money!

Despeses derivades de la compra d'un habitatge

Les despeses derivades per comprar un habitatge

Hi ha diverses despeses en què anirem incorrent per aconseguir la casa dels nostres somnis:

Les despeses de taxació

En demanar una hipoteca per comprar un habitatge, el banc demanarà una taxació, per saber el valor de l’immoble que finança i decidir si ens dóna la hipoteca… o no. La taxació d‟un habitatge per a una hipoteca sempre l‟ha de fer un taxador homologat pel Banc d‟Espanya. En alguns casos podràs triar tu el taxador, i en altres, serà el banc qui decidirà amb quins taxadors has de fer la taxació.

Les despeses de taxació solen rondar els 500€-600€.

L’impost de transmissions patrimonials

En la compra d’un habitatge de segona mà haurem de tributar l’impost de transmissions patrimonials o ITP (en cas d’un habitatge d’obra nova serà l’IVA). El càlcul de l’ITP que grava la compra d’un habitatge canvia d’una comunitat a l’altra, entre un 4 i un 10%.

El termini per pagar ITP és de 30 dies.

L’escriptura de compravenda

Redactar i registrar una escriptura de compravenda implica unes despeses, ja que a més a més necessitarem contractar una notaria. A més, d’aquesta escriptura, calen còpies, per al comprador i el venedor, i també pots demanar que gestionin la tributació de l’ITP.

Però, amb la nova llei hipotecària no pagava les despeses de la hipoteca el banc?

Aquesta és una pregunta habitual fruit d’un malentès. En una compravenda, amb una hipoteca, el comprador signarà dues escriptures: l’escriptura de compravenda i l’escriptura de la hipoteca. La coneguda com a “llei hipotecària”, la Llei 5/2019 de 15 de març, especifica que l’entitat bancària ha de córrer amb les despeses de registre, gestió i notaria de l’escriptura de la hipoteca. Però les despeses de gestió, registre i notaria de l’escriptura de compravenda les paga el comprador, així com la taxació. Tot i així abans era el comprador qui pagava tot… quelcom és quelcom!

Així que bàsicament aquestes són les despeses derivades de la compra d’un habitatge en què incorreràs. Tens dubtes sobre aquestes despeses de comprar un pis i sobre la hipoteca que et podries permetre? Pots descarregar-te la nostra fantàstica Guia hipotecària rodona o pots deixar-nos les teves dades perquè et contactem i et donem un cop de mà!